My Followers

Sunday, March 15, 2015

Rahsia di Sebalik Lirik Suci Dalam Debu dari Iklim?

SUCI DLM DEBU - IKLIM

Engkau bagai air yang jernih
Itulah diri kita yang sebenar (Ruh)

Di dalam bekas yang berdebu
Jasad/Badan yang asalnya di jadikan dari tanah.

Zahirnya kotoran itu terlihat
Sifat manusia suka melihat keburukan orang lain

kesucian terlindung jua
Hal-hal yang baik biasanya tak beberapa di pandang dan ambil peduli.

Cinta bukan hanya di mata
Cinta bukan dari sudut syariat semata-mata @ solat

Cinta hadir di dalam jiwa
Cinta yang mutlak terbit dari hati yang suci dan bersih @ zikrullah

Biarlah salah di mata mereka
Mereka yang benar-benar mahu menjadi hamba ALLAH di pandang serong dan rendah oleh masyarakat

Biar perbezaan terlihat, antara kita
Perbezaan di antara hamba ALLAH dan hamba Dunia

Kuharap engkau kan terima
Bermunajat agar di terima Ilahi

Walau di pandang hina
Sebagai hamba yang hina

Namun hakikat cinta kita, kita yang rasa
Perasaan yang wujud antara hamba dan penciptanya tidak dapat di ungkap dengan kata-kata

Suatu hari nanti, pastikan bercahaya
Di alam akhirat

Pintu akan terbuka, kita langkah bersama
Bila mendapat syurga bersama mereka-mereka yang berjaya

Di situ kita lihat, bersinarlah hakikat
Diri kita yang sebenar.. berseri-seri dan bersinar

Debu jadi permata, hina jadi mulia
Roh mereka-mereka yang soleh, yang dihina di dunia menjadi mulia di akhirat

Bukan khayalan, yang aku berikan
Kitab Al Quran

Tapi keyakinan yang nyata
Kitab yang memberi keyakinan dan cahaya kebenaran.

Dinyanyikan oleh Saleem Iklim pada tahun 1990.. Setelah 25 tahun baru terurai isinya.. (Wallahua'lam)

Sumber: WhatsApp

Saturday, March 14, 2015

Resah dan Gelisah Kerana Bayi Demam: Apa yang perlu dilakukan?

Oh anakanda ku sayang... Demam pula kamu selepas kena cucuk imunisasi... Terus Ibu dan Abah sambung cuti menjaga kamu. Yerlah sayang... Pukul 3 pagi baru Ibu berjaya kejutkan Abah yang nyenyak tido... Dan sampai ke siang Abah tak boleh tidur bimbangkan kamu sayang. Macammana la Abah sanggup tinggalkan kamu untuk pergi kerja.

Check suhu telinga Anis terus menunjukkan 38.9 celcius. Apa yang aku buat?
  1. Capai Koolfever tampal di kedua-dua ketiak dan belakang leher (ada pendapat mengatakan bahaya tampal di dahi dan ada juga penafian pendapat ini, Wallahuallam.. Aku taknak amik risiko)
  2. Basahkan kain lap tangan dengan air suam dan lap dikepala, ubun-ubun, leher... Orang Kedah panggil nie "jelom". Kenapa air suam? melalui pembacaan di internet, air suam akan membuka ruang-ruang pori kulit dan akan menyebabkan suhu lebih cepat keluar
  3. Berusaha untuk susukan Anis sekerap dan sebanyak mungkin... Bayi yang demam perlukan air di dalam badan untuk kurangkan panas. Susu ibu lebih mujarab namun susu formula juga boleh membantu. Asalkan bayi minum. Alhamdulillah selera Anis masih belum hilang. Dia menyusu dengan baik. Esoknya lampin dia penuh dan berat dengan air kencing :D
  4. Tukar selimut dia. Aku guna kain napkin jer. Nipis sket supaya haba tidak terkurung. Baju pun patut pakai yang nipis tapi aku taknak ganggu Anis yang tido
  5. Kipas aku sentiasa 'On'kan. Cuma pastikan jangan terlalu kuat. Bukak Low atau Medium dah memadai.
  6. Mandikan dengan air suam dan lap sikit-sikit jer agar air menyerap ke dalam badan. Air suam akan buka ruang pori kulit untuk membebaskan suhu badan.
Alhamdulillah suhu Anis menurun ke 38.1 celcius... Namun panas dia up and down oleh sebab tue Cik Puan si ibu Anis sarankan beri ubat demam pada Anis... Ini pilihan terakhir ya tuan-tuan dan puan-puan...
Jadi paginya Anis dan sihat seperti biasa, mula galak dan ramah bersembang lebih dari biasa. Tapi tengahari suhu macam naik kembali... Apa lagi... ulang langkah 1 hingga 3 di atas... dan hari nie Alhamdulillah Anis bebas demam sepenuhnya... 

Untuk pembacaan mengenai demam boleh baca di:

Monday, March 9, 2015

Sunday, March 8, 2015

Story: The Turtles Picnic

A family of tortoise went on a picnic. They packed food and set out to a place they had selected… behind the hills. When they reached the spot, they unpacked their picnic basket. They realized they had forgotten to bring salt. Food without salt is tasteless.They had a conference to decide who should go back and get salt. 

After a lot of discussion, the youngest tortoise was chosen, as he was faster than the others. The youngest objected on the ground that before he could come back the others might eat the snacks. But they assured him they would wait for him to come back with salt. 



Six months passed, but the youngest tortoise did not turn up. So the rest of the family decided to open the basket and eat the snacks. When they opened the snack basket, the little tortoise jumped out of the bushes and screamed,"Look, I knew you would not wait till I came back. For six months I have been hiding in these bushes to make sure you would not eat without me. Now my suspicion has been confirmed, and I am not going to get the salt."

Some of us are exactly like our suspicious tortoise: we waste our own time waiting for people to live up to our expectations. Instead of doing the right thing ourselves, we wait for others to act in ways we expect them to. We waste our time waiting for others to live according to our expectations 

Saturday, March 7, 2015

Gambar Teladan: Anak Kuda Belang dan Badak Sumbu

Hampir ditenggelami lumpur

Mengganggu tempat badak sumbu?

Tidak. Badak sumbu ini mengeluarkan anak kuda belang ini dari lumpur

Jauh dari lumpur

Bagaimana dengan kita manusia?

Tuesday, March 3, 2015

Keajaiban Dhuha?

Syukur Alhamdulillah aku berjaya berpuasa Sunat hari Isnin di hari pertama bekerja selepas Tahun Baru Cina. Dulu sewaktu kerja di Sapura, kerap jugak aku berpuasa sunat mungkin sebab berpakat puasa ramai-ramai dengan kawan-kawan.

Dan oleh kerana aku tidak keluar makan, kurang tidur disebabkan Cik Anis asyik lapo dan kerap bangun, aku pun luangkan masa di surau dan alang-alang masih pukul 12 lebih dan belum masuk waktu Zohor, aku amik peluang untuk Solat Sunat Dhuha dua Rakaat yang aku tak pernah buat sebelum-sebelum ini.

Dan adakah kerana Sulat Dhuha ini aku memperoleh rezeki yang tak disangka-sangka INI?


Mohon Kongsi Pengalaman dengan Jobdirumah.com


Maaf bertanya, ada sesiapa yang pernah membeli panduan Jobdirumah dari Jobdirumah.com? Kosnya RM50.

Beli penduan dan bukannya join affiliate ya...

Harap dapat berkongsi pengalaman.



Ang Pow: Murah Rezeki di Tahun Baru Cina

Yes! Hari pertama bekerja selapas Tahun Baru Cina betul-betul bertuah!

Pagi-pagi lagi Timothy, member satu team aku dah bagi Ang Pow. Since aku agak sibuk mengajar bakal orang baru dalam team, aku tak sempat nak bukak tengok berapa nilai Ang Pow tue. Petangnya masa otw balik rumah barulah Cik Puan bukak dan nilainya adalah RM10. Tahun lepas dia bagi RM5.

Esoknya pulak Mr Poon iaitu boss aku pulak yg bagi dan nilainya kali nie adalah RM20. Wuhuuuu Alhamdulillah. Rezeki Allah dikala aku kesempitan. Walaupun cuma RM30 tapi besar nilainya bagi sesetengah orang.

Dan pada hari Jumaat pulak, Cik Puan ajak pergi CNY Open House merangkap House Warming boss dia di Riverview Kemensah Taman Melawati. Dia cuma jemput staf ofis diorang saja. Gila-gila punya luas, cantik dan ekskulif rumah boss dia! Nilai pun juta-juta tuuuuu.... Dan kat sini aku dan Cik Puan dapat Ang Pow sorang RM6 tapi bukan dari boss dia tapi dari salah seorang rakan ofis diorang. Dah 2 tahun boss dia tak bagi Ang Pow sebab tahun lepas kematian Ibu mertua jadi perlu berpantang selama 3 tahun mengikut adat dan kepercayaan orang-orang Cina.

Jadi tahun nie sempena Tahun Baru Cina aku dapat Ang Pow bernilai RM36! Banyak tue untuk orang yang dah jadi bapak budak nih! Hahahaha

Ini dia Red Packet atau Ang Pow yang aku dapat baru-baru nie

Dua-dua untuk aku :D

1 untuk aku dan 1 untuk Cik Puan

Saturday, February 21, 2015

Bawa Anak Bersunat

Alhamdulillah. Selesai satu tanggungjawab sebagai bapa kepada anakku Anis Sofhya. Hari ini Sabtu, 21 Feb 2015 bersamaan 2 Jamadilawal 1436 bertempat di Klinik Ikhwan Bandar Country Homes, Rawang pada pukul 4 petang, selamatlah anak sulungku  berkhatan diusianya 3 bulan dan 9 hari!

Pengalaman yang agak mendebarkan tambah-tambah lagi dengan tangisan yang bersungguh-sunguh dari Anis Sofhya. Cukup mensayukan hati seorang bapa! Redha dan pasrah. Bayaran yang dikenakan hanya RM30. Puas juga nak memujuk dan bagi dia diam. Masuk dalam kereta terus senyap dan mula start bersembang semula. Sekali sekala dia meragam. Di rumah pun sama dan bila dia tertidur legalah rasa. Bila tersedar dia srat menangis semula sampailah ibunya salin lampin dan buang kapas yang diletakkan di tempat berkhatan. Selepas tue Alhamdulillah dia dah ok. Mungkin kapas tue yang buat dia x selesa tambah bila dia kencing menyebabkan kapas basah dan terkena pada bahagian luka.

Silap tak tukar awal-awal... haih...

Untuk maklumat lanjut berkaitan berkhatan dan hukumnya, bolehlah rujuk di SINI yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Harap-harap Anis Sofhya tidur lena malam nie... Kesian baby ku

Friday, February 20, 2015

Next Step of Life!

Parenting!

Syukur Alhamdulillah sudah 3 bulan dan 8 hari aku dan isteri menjadi Ibu dan Abah kepada Anis Sofhya yang sangat sihat dan comel.

Dan sebelum ini aku selalu terdetik dan mengatakan kepada kawan-kawan yang ajak melepak, macamn nak lepak, masa untuk diri sendiri pun tak ada... 

Dan bila dah jadi ibu dan bapa, ko nak tido, nak makan, nak mandi dan apa sekali pun... kena pastikan anak didahulukan... Tido sedap dah tak ada dahhhhh!!!

Cepatlah membesar sayang...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...