My Followers

Thursday, April 3, 2008

Senarai Produk Keluaran Belanda

BOIKOT-PRODUK DARI BELANDA/DUTCH

 1. Dutch Lady - Susu
 2. Ferrero Roche - Coklat
 3. Wall’s - Ais Krim
 4. Ing -Insurans
 5. Planta -Magerin
 6. Lady’s Choice -Magerin
 7. Lipton -Teh
 8. Shell -Minyak
 9. Knorr -Perisa Makanan
 10. Dove -Mandian
 11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
 12. Radiant -Deodoran
 13. Rexona -Deodoran
 14. Ponds -Produk Kecantikan
 15. Kieldsens -Coklat
 16. Slimfast -Produk Pelangsing
 17. Ligo -Kismis
 18. Philips -Barangan Elektrik
 19. Duyvis -Makanan Ringan
 20. Gouda -Keju
 21. Robin -Pencuci Lantai/Pakaian
 22. Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian
 23. Omo -Pencuci Lantai/Pakaian
 24. Labello -Lip Balm
 25. Pickwick -Teh
 26. Venz -Mentega Coklat
 27. Kinder Bueno -Coklat
 28. Unilever -Syarikat
 29. -
 30. -
 31. Sunsilk -Shampoo
 32. Fair & Lovely -Produk Kecantikan
 33. Lux -Mandian
 34. Vaseline -Lip Balm
 35. Cif -Pencuci Lantai
 36. Surf -Pencuci Kain
 37. Wishbone -Pencuci Kain
 38. Doriana - Keju Krim
 39. Bertolli -Minyak Masak
 40. Clear -Shampoo
 41. Breeze -Pencuci Kain
 42. Sun -Pencuci Kain

Produk Dumex dan Nutricia telah digugurkan dari senarai di atas kerana pihak pengurusan NUMICO DUMEX (MALAYSIA) SDN BHD telah menghubungi pengurusan tertinggi PPIM dan mengesahkan syarikat mereka telah diambil alih oleh Danone Group sejak akhir 2007 dan menggunakan nama Danone Dumex yang berasal dari Perancis.-admin PPIM-

Tambahan:

1. Restoran Windmill
2. Barangan keluaran syarikat yang mempnyai nama 'N.V.' dan ;B.V.'
3. Barangan penajaan Christian Albers
4. Produk2 tenusu spt mentega dan keju - sila rujuk syarikat dengan no. 2

8 comments:

Anonymous said...

Nama kismis tu LIGO bukan LEGO. Lego adalah perusaha barang mainan yg berasal dr DENMARK.

Anonymous said...

Terima kasih untuk posting yang bermanfaat! Aku tidak akan mendapatkan ini dinyatakan!

Anonymous said...

Terima kasih atas posting ini, cukup membantu dan mengatakan banyak.

Anonymous said...

Yg buat filem ni egyptian american kristian. Boikot la barang amerika n mesir kristian. Tu ifon n ipad yg korang dok pakai tu campak ke tong sampah. Ganti dengan samsung fon n tab. Buah kurma yg diekspot kristian mesir korang jgn beli. Apahal lak nak boikot barang belanda kalau filem tu di buat kat situ semata2 sedangkan pelakon2 filem tu pon kata mereka ditipu si lahabau egyptian american kristian yg mmg penjenayah ex nanduan dan penipu besar tapi cuba nak fitnah Rasulullah dan Islam? Musuh Islam tetap musuh yg akan terus memfitnah dan menipu demi menjatuhkan Islam. Korang dah tahu benda ni lama dah kerana ia telah diberitahu pada kita sejak Islam diturunkan. Tapi korang tengok bagaimana fitnahnya hanya makan diri sendiri dan ternyata dia itu yg penipu besar dan penjenayah. Org2 lain yg mahu berbaik dan berdagang dgn umat Islam korang jgn la palitkan sama. Dlm berdagang tu korang boleh seru mereka pada Islam. Bukankah itu terlebih afdol? Korang tak takut ke ditanya kemudian hari apa sumbangan korang utk dakwahkan Islam kpd mereka yg lain di atas mukabumi Allah ni?

Anonymous said...

Aku tak tau siapa yg link kan blog ni dgn kisah filem innocense of muslim tu yg kononnya di buat di belanda maka harus diboikot barangan mereka. Tapi siapa yg masuk sini utk melihat senarai di atas harap berfikir dgn matang sbg muslim sejati. Jgn cepat percaya fitnah dan terikut perangai kafir egyptian american kristian tu memfitnah.

Anonymous said...

Ferrero Rocher is a spherical chocolate sweet made by Italian chocolatier Ferrero SpA. Introduced in 1982, the chocolates consist of a whole roasted hazelnut encased in a thin wafershell filled with hazelnut cream and covered in milk chocolate and chopped hazelnuts.[1] The sweets each contain 73 calories, and are individually packaged inside a gold-coloured wrapper. Rochercomes from French and means "rock". [2]

Anonymous said...

ala Muslims, jangan lah jadi pelir.Berapa % ajelah orang muslims beli daripada orang barat. Dagangan antara dia orang sendiri dah lebih dari cukup lah....mereka produce banyak benda yang boleh jual antara sesama mereka. Kalau negara islam, apa yang korang jual ? minyak ? Siapa pembeli ? negara barat kan. Negara islam miskin miskin ada beli ? Kalau negara barat ikut mentality bodoh macam korang dan stop beli segelintir barang barang islam, hancur economi negara islam. Islam boleh berniaga dengan negara islam ? boleh, cuma tak bayar aje lah. Dan jual minyak aje lah.

Negara lah jual beli latest kapalterbang, kapalselam, satellite, dan macam macam, kita jual kerepek, kurma antara negara islam.

Bagus.

Anonymous said...

alahai,nak boikot2 barang ni buat ape?orang islam nak hidup maju pun bergantung pada orang barat.nak boikot,orang islam ni bukan reti nak cipta2 barang,tau nak fitnah adela.bodohnye.sebabtu islam sentiasa kolot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...